Parallellen met het coronabeleid

Juli Zeh – Corpus Delicti; een proces

door | nov 13, 2021 | Recensies

Al in 2009 is deze intrigerende roman verschenen over de METHODE, een dictatuur die gebaseerd is op gezondheid. Een op een kun je het verhaal leggen op de coronamaatregelen en oppositie daartegen van deze tijd. De mensen die bezwaren tegen vaccinatie hebben en worden weggezet als wappies zijn in Corpus Delictiaanhangers van de R.A.K.- beweging: Recht auf Krankheit. Ook al zijn de tegenstanders van het staatsapparaat even verdeeld als de huidige 15% die zich niet wil laten vaccineren in Nederland.

In tegenstelling tot Nederland, waar sommige mensen denken dat de vaccinatie door de overheid wordt gehanteerd om mensen van afstand te kunnen (be)sturen, gebeurt dat bij de METHODE wel degelijk. Alle burgers hebben een chip geïmplanteerd gekregen waarmee wordt bijgehouden welke voedingsmiddelen je tot je neemt, of je genoeg beweegt, et cetera. Ziektes als verkoudheid, griep, en dergelijke komen niet meer voor in deze maatschappij die zich enkele decennia in de toekomst afspeelt.

Moritz Holl, een staatsgevaarlijk burger want vrijdenker, wordt beschuldigd van verkrachting en moord. Zijn zus Mia, biologe, gelooft niet dat haar broer tot zoiets in staat zou zijn. Zij kent hem als geen ander. Voor zij het weet wordt ook Mia zelf aangeklaagd. Haar wordt ten laste gelegd dat zij een te veel aan liefde bezit, te rationeel redeneert en een overmatige dosis aan onafhankelijkheid tentoonspreidt. Als uiteindelijk blijkt dat de onfeilbaar geachte METHODE wellicht een fout heeft gemaakt bij de veroordeling van Moritz, dient Mia letterlijk te worden kaltgestellt

Corpus Delicti is een fascinerende roman, welke inzicht geeft in niet ondenkbare controle door een overheidsapparaat. In de weerstand tegen vaccinatie is dat een veelgehoord argument. Hoe cynisch ook, op dit moment worden álle smartphonebezitters iedere seconde in de gaten gehouden, niet door een overheid maar door bijvoorbeeld Google, de heer Zuckerberg en Apple. Gezien de bestaande wet op de privacy is een overheid wellicht meer te vertrouwen dan die vermaledijde geldwolven uit Californië die letterlijk ál jouw gangen nagaan, daarmee geld genereren en – wellicht het meest kwalijke – middels algoritmen jouw blik op de wereld sturen. Lees deze roman en verplaats je in het wereldbeeld van een ander!