Toegankelijk en compact

Elisa Shua Dusapin – Winter in Sokcho 

door | aug 11, 2023 | Recensies

De Frans-Koreaanse Dusapin (1992) won met deze debuutroman uit 2016 direct de Prix Robert Walser, de Prix Alpha en de National Book Award 2021 voor vertaalde literatuur. Het is een klein verhaal over een jonge Koreaanse die als receptioniste in een vervallen pension werkt en daar de Franse cartoonist Yan Kerrand ontmoet. Zij heeft een relatie met Jun-oh die haar echter nauwelijks aandacht schenkt en uiteindelijk naar Seoul vertrekt voor een modellencarrière. 

Kerrand is een echte einzelgänger. Hij laat moeilijk mensen toe in zijn bestaan. Toch weet de protagonist hem langzaam maar zeker te raken. Ze gebint hem te bespieden. Al dan niet bewust laat de Fransman zijn deur vaak op een kier staan. Dan ziet zij dat hij keer op keer vrouwen tekent, met Indische inkt, en de tekening vervolgens tot een prop kneedt en in de prullenbak doet verdwijnen.

“Hij had me laten ontdekken wat ik niet kende, dat deel van mezelf aan de andere kant van de wereld, en dat was wat ik wilde. Bestaan onder zijn pen, in zijn inkt, erin baden, zodat hij alle anderen zou vergeten.”

Ze toont hem de omgeving van Sokcho, het stadje waar het pension zich bevindt. Was Sokcho na WO-II in Noord-Korea gelegen, na de Koreaanse oorlog van 1953 ligt het aan de Zuid-Koreaanse kant van de grens die beide Korea’s scheidt. 

Dusapin schrijft in een sobere stijl; korte zinnen, beknopte hoofdstukken. Ondanks dat uitgeverij Spectrum heeft geprobeerd het boek volume te geven – ieder hoofdstuk begint op een rechter pagina, het boek heeft een klein formaat – kan Winter in Sokcho niet anders dan tot het genre novelle gerekend worden. Zij schrijft beeldend.

“Het was donker. We liepen door een steegje langs het kraampje van de oude mevrouw Kim. De knoflookgeur van haar varkensgehaktballetjes vermengde zich met de walmen van de rioolput, drie meter verderop.”

In 2018 verscheen haar tweede novelle, Les Billes du Pachinko, in het Nederlands door Spectrum uitgegeven als Pachinko Hal (2023). Dusapin is de ideale schrijver voor lezers die van toegankelijk werk van compacte omvang houden.