Hoge pieken, diepe dalen in een verscheurd land

Dermot Healy – A Goat’s song

door | jul 25, 2022 | Recensies

Toneelschrijver Jack Ferris hunkert naar actrice Catherine Adams. Ze speelt nota bene de hoofdrol in een voorstelling die hij heeft geschreven, maar hij slaagt er niet in met haar in contact te komen. De regisseur weert hem van de set, de receptioniste weigert hem met haar door te verbinden. En dat terwijl hij al drie dagen niet gedronken heeft. Nou ja, een beetje niet gedronken heeft. Of niet een beetje heel veel gedronken heeft. Dat is de kern van deel I van A Goat’s song.

Deel II verhaalt van de familie Adams; van vader, een gewaardeerd, respectabel en integer lid van de RUC (Royal Ulster Constabulary, de politie van Noord-Ierland die samenwerkt met de Engelsen). Bij een demonstratie gaat vader echter uit zijn dak en pleegt wandaden die ook nog eens breeduit op tv worden vertoond. Dat blijft hem zijn leven lang vervolgen en de rust die hij in hun tweede huisje aan de westkust van Ierland zoekt, kan de demonen niet uit zijn leven verbannen. 
In dat huisje aan de kust, zijn vrouw en dochters Catherine en Sara gelukkig. De tieners leven er op. Zij beginnen hun lichaam en zichzelf te ontdekken. Als op een dag een zeer charmante tien jaar oudere man verschijnt – Jack – vechten beiden om diens aandacht. Sara doet dat openlijk, gaat stappen met die creatieveling. Catherine doet het in haar dromen. Uiteindelijk wint de laatste hem, al is het een lot van een koude kermis.

De relatie tussen Catherine en Jack is er een van grote hoogtes, maar vooral diepe dalen. Beiden zijn zwaar aan de drank. Als er weer eens een fikse ruzie is uitgebroken, die regelmatig gepaard gaat met fysiek geweld, barsten de ‘dronkelingen’ in tranen uit en bezweren elkaar hoeveel zij van de ander houden. Zullen we morgen een dag niet drinken? Zullen we helemaal stoppen? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Veelvoudig bekroond auteur Healey heeft met A Goat’s Song een krachtig verhaal geschreven over de liefde tussen twee beschadigde personen tegen de achtergrond van een verdeeld land, in totaal verschillende culturen gesitueerd, terwijl het Ierland van de westkust en dat in het bezette noorden geografisch gezien zo weinig van elkaar verwijderd zijn. A Great Tragedy!