Geld is macht; ongebreidelde corruptie in India

Deepti Kapoor – Tijd van zonde

door | jan 19, 2023 | Recensies

Ajay is geboren in totale armoede. Zowel vader als moeder zijn strontscheppers in een klein dorpje in Uttar Pradesh. Als vader ten gevolge van een ongelukkig toeval wordt vermoord, wordt de dan 11-jarige Ajay verkocht. Ver van huis zal hij tewerkgesteld worden als slaaf. Hij went aan zijn bestaan bij een stel dat hem, als je daar onder dergelijke omstandigheden van kunt spreken, goed verzorgt. Als de heer des huizes komt te overlijden, staat hij echter zonder enig bezit weer op straat.

Sunny is de zoon van de puissant rijke Bunti Wadia. De naam Wadia roept vrees en respect op onder de bevolking van Delhi en wijde omstreken. De macht van Bunti is eindeloos en zijn tentakels reiken tot in distributiekanalen, voedselproductie en politiek. ‘Nee’ komt in zijn woordenboek niet voor: je kunt álles kopen met geld. Zo niet dan kun je mensen om zeep (laten) helpen. Sunny slijt zijn dagen in ledigheid en begeeft zich al zuipend, hoerend en snoerend door het leven. Als hij opmerkzaam wordt gemaakt op de gedienstige Ajay besluit hij hem in dienst te nemen. Binnen de kortste keren deelt Ajay in de luxe leefomstandigheden van Sunny, al heeft dat zo haar prijs.

Neda is een jonge journaliste uit een ontwikkeld Indiaas gezin. Zij zet zich af tegen haar ouders door met rijke jonge mannen te dwepen. Als zij Sunny ontmoet, walgt zij van diens plannen de stad van ongewenste (lees straatarme) inwoners te zuiveren, de sloppenwijken met de grond gelijk te maken en zo projectontwikkelaars de kans te bieden hun megalomane plannen te realiseren. Anderzijds is zij gecharmeerd van de flamboyante jonge Waida, zelfs als dat leidt tot alcoholisme en drugsgebruik.

Tijd van zonde handelt over de enorme klassenverschillen in India, over ongebreidelde corruptie, over liefdes en extreem geweld. Ook schetst de roman een beeld van de macht van religie en geld, waarmee de politiek gestuurd wordt. Al oogt India inmiddels als een democratische rechtsstaat, achter de schermen zal het leven er weinig anders aan toe gaan dan beschreven in deze uitstekende roman.